2024-03-29T15:14:24Z
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/oai
oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003051
2022-10-31T01:14:24Z
1642837622505:1642837905044:1642837913242
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微生物起源酵素剤による甘藷生澱粉および生甘藷の分解について(農芸化学科)
Digestion of raw sweet potato starch and raw sweet potato tubers by microbial enzyme preparations.(Department of Agricultural Chemistry)
石原, 昌信
与那覇, 和雄
当山, 清善
Ishihara, Masanobu
Yonaha, Kazuo
Toyama, Seizen
open access
Bacillus amyloliquefaciensのα-アミラーゼ, Aspergillus nigerのペクチナーゼ及びRhizopus niveusのグルコアミラーゼによる甘藷生でん粉及び生甘藷の分解について調べた。生でん粉はグルコアミラーゼにより分解されたが, α-アミラーゼでは分解されなかった。α-アミラーゼ存在下で80℃, 10分間加熱処理したのちの液化でん粉はグルコアミラーゼによってほぼ完全に分解された。ペクチナーゼは生甘藷を溶解し, グルコアミラーゼによる分解を促進した。ペクチナーゼで溶解した甘藷をα-アミラーゼ存在下で80℃, 10分間加熱処理すると, 甘藷中のでん粉はグルコアミラーゼによってほぼ完全に分解された。グルコアミラーゼによる生でん粉分解の至適pH及び温度はそれぞれ4.5∿5.0及び40℃であった。
Enzymatic digestion of raw sweet potato and raw sweet potato starch was investigated with α-amylase of Bacillus amyloliquefaciens, pectinase of Aspergillus niger and glucoamylase of Rhizopus niveus. Glucoamylase liberated a reducing sugar from raw sweet potato starch to some extent, though the material was hardly hydrolyzed by α-amylase. At high temperature, however, the enzyme liquefied the starch. The raw starch was digested completely by glucoamylase after liquefication with α-amylase at 80℃ for 10 min. The optimum pH and temperature of glucoamylase reaction were 4.5-5.0 and 40℃, respectively. Pectinase was found to solubilize raw sweet potato at 40℃, facilitating the hydrolysis with glucoamylase. Maximum hydrolysis of raw sweet potato was obtained with glucoamylase digestion after solubilization with pectinase followed by liquefication with α-amylase at 80℃ for 10 min.
紀要論文
琉球大学農学部
1982-12-01
jpn
departmental bulletin paper
VoR
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4022
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4022
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/records/2003051
0370-4246
AN00250548
琉球大学農学部学術報告
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
29
39
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https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/record/2003051/files/KJ00000162131.pdf