2024-03-28T10:28:21Z
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/oai
oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003165
2022-10-31T01:16:45Z
1642837622505:1642837905044:1642837911830
1642838403551:1642838407312
全トランスーレチナール脂質二重膜における L- システインの光化学反応(農薬生産用農産食料製造)(農芸化学科)
The photochemical reactions of L-cysteine on all-trans-retinal bilayer lipid membranes (Pesticide-producing Agricultural Food Processing)(Department of Agricultural Chemistry)
小波本, 直忠
大城, 直子
Kobamoto, Naotada
Oshiro, Naoko
open access
膜で隔てた外室に電子受容体として塩化第二鉄を含む酢酸緩衝液(0.2M)中での全トランス-レチナール脂質二重膜は, 内室へのL-システインの添加により, 光電位の変化を示した。pH値が4.9以下では増強効果が認められ, 4.8において最高となり, 一方, 4.9より高い領域では減少効果が認められた。前者の増強効果は, 光電位発生の主荷電体, ホール, に対するL-システインの酸化還元作用として説明された。後者の減少効果は, 界面における全トランス-レチニルチアゾリジン-4-カルボン酸形成の分光学的影響として説明された。この膜系は, 昆虫の視覚に作用する食料起源の農薬の作用機構の理解と共に, L-システインと同様に作用する視覚阻害剤のスクリーニングにも利用できることが示された。
The light-induced potentials of an all-trans-retinal bilayer lipid membrane were influenced by the presence of L-cysteine in the aqueous phase, 0.2M sodium acetate buffer, having an electron acceptor, ferric chloride, in the opposite aqueous phase separated by the membrane. In a pH range up to 4.9,an enhancive effect was observed with the maximum at 4.8,whereas in a pH range beyond 4.9 a reductive effect was observed. The former enhancive effect was explained as a redox-related effect of L-cysteine on the major charge carrier, hole, of the photopotentials observed. The latter reductive effect was explained as a spectrophotometric effect of formation of all-trans-retinyl thiazolidine-4-carboxylic acid at the membrane interface. This membrane system was presented to be used for screening the vision inhibitors acting in a way similar to L-cysteine as well as understanding the mechanisms of the action of these potential food-originated pesticides on the insect vision.
紀要論文
琉球大学農学部
1979-12-11
eng
departmental bulletin paper
VoR
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4155
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4155
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/records/2003165
0370-4246
AN00250548
琉球大学農学部学術報告
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
26
151
158
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/record/2003165/files/KJ00000162005.pdf