2024-03-29T12:09:02Z
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/oai
oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02002738
2022-02-14T21:40:27Z
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野菜の周年栽培による沖縄県における野菜の自給率向上に関する研究 : パミスサンド栽培法による野菜の生産と販売に関する事例研究
Study on the Improvement of Vegetable Self-Sufficiency Rate in Okinawa by Introducing all the year round Vegetable Production : Case Study of Vegetable Production and Sale by Introducing thePumice SandCultivation
吉田, 茂
カイ, キン モ
福仲, 憲
Yoshida, Shigeru
Khaing, Khin Moe
Fukunaka, Ken
自給率
パミスサンド栽培
需給
水耕栽培
Self-sufficiency rate
Pumice Sandcultivation
Supply and demand
Hydroponic cultivation
沖縄県の野菜の自給率は低い。自給率の低い原因は夏期の野菜生産量が少ないためである。1980年代の初め頃から沖縄県内でパミスサンド栽培法による野菜の周年生産が行われている。嘉手納町のY農家はパミスサンド栽培法によりレタス(サラダナ)の周年栽培をしている。パミスサンド栽培法は露地野菜が少ない夏期における野菜生産には有効であり, 自給率向上に寄与する。しかし, 露地野菜の最盛期である冬期に施設を有効に利用することができるかがパミスサンド栽培法の課題の1つである。
The self-sufficiency rate of vegetables of Okinawa prefecture is low. The reason of low self-sufficiency rate is because vegetable production of summer is small. All the year round vegetable production by thePumice Sandcultivation spreads in Okinawa prefecture from early stage in 1980s. Y farmhouse of Kadena town is producing lettuce all the year round by introducing thePumice Sandcultivation. ThePumice Sandcultivation method is effective as vegetable production measures of summertime and contributes to improvement of selfsufficiency rate, but how to make use of equipments and facilities in the winter when the open field production increases is a subject in thePumice Sandcultivation.
紀要論文
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
琉球大学農学部
VoR
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3709
0370-4246
AN00250548
琉球大学農学部学術報告
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
44
218
211
eng
open access