2024-03-28T20:40:22Z
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/oai
oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02002808
2022-10-31T01:09:22Z
1642837622505:1642837905044:1642837918880
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植物活性複合栄養剤・妙光 2-2-2 号およびゲットウ (Alpinia speciosa K. Schum) 精油によるボカ肥臭気の抑制効果に関する研究(生物資源科学科)
Effects of nutrient solution for plant activationMyoko No.2-2-2and Getto oil on the cancellation of unpleasant-smell in fish meal manureBokahi(Department of Bioscience and Biotechnology)
和田, 浩二
中村, 佐和子
吉田, 雄彦
法泉, 美佐子
高良, 健作
仲宗根, 洋子
大屋, 一弘
Wada, Koji
Nakamura, Sawako
Yoshida, Takehiko
Housen, Misako
Takara, Kensaku
Nakasone, Yoko
Oya, Kazuhiro
臭気
ガスクロマトグラフィー
ヘッドスペースガス
gas chromatography
smell
manure
植物活性複合栄養剤・妙光2-2-2号およびゲットウ精油によるボカ肥臭気の抑制効果をヘッドスペースガスクロマトグラフ法により検討した。ガスクロマトグラフィーによりボカ肥臭気として10ピークからなるガスクロマトグラムが得られたが, 妙光およびその構成成分であるゲットウ精油の添加により新たな成分は検出されなかった。妙光およびゲットウ精油添加により2つのピークを除き各成分定量値は減少傾向を示したことから, ボカ肥臭気に対する抑制効果を確認できるとともに, その作用は添加物質による臭気成分の揮発性の抑制に起因すると推定された。
The effects of nutrient solution for plant activationMyoko No. 2-2-2on the cancellation of unpleasant-smell in fish meal manureBokahiwere analyzed by static headspace gas chromatography. In theBokahisamples added water (sample I),Myoko No. 2-2-2(sample II) and Getto (Alpiniaspeciosa K. Schum) oil (sample III), 10 peaks were obtained from their headspace gas. In the cases of sample I and II, their quantitative values of 8 peaks more decreased than those of sample III. Therefore, it suggested that the evaporation of unpleasant-smell conponents inBokahicould be prevented in the pressence ofMyoko No. 2-2-2or Getto oil.
紀要論文
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
琉球大学農学部
1994-12-01
VoR
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3779
0370-4246
AN00250548
琉球大学農学部学術報告
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
41
312
309
jpn
open access