2024-03-29T08:06:35Z
https://u-ryukyu.repo.nii.ac.jp/oai
oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003432
2022-10-31T01:22:04Z
1642837622505:1642837905044:1642837908174
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泡盛成分のガスクロマトグラフィー(農芸化学科)
Gas liquid chromatography of the compounds in Awamori brewage (Department of Agricultural Chemistry)
安田, 正昭
宮里, 興信
Yasuda, Masaaki
Miyazato, Koshin
市販されている泡盛16試料について, 泡盛の成分をガスクロマトグラフィーにより分析し次の結果を得た。アルコール濃度30%および45%泡盛の主成分は, エチルアルコール, n・プロピルアルコール, イソブチルアルコール, イソアミルアルコール, アセトアルデヒド, 酢酸エチルなどが認められた。また供試泡盛の中には, n・ブチルアルコール, 酢酸メチルの存在が確認された。各試料における成分のパターンはほとんど同じであった。
The gas-chromatographic investigations using P.E.G. as a liquid phase proved that the volatile constituents in commercial samples of awamori brewages were ethyl alcohol, n-propyl alcohol, isobutyl alcohol, isoamyl alcohol, acetaldehyde and ethyl acetate. Some samples obviously contained n-butyl alcohol and/or methyl acetate as microcomponents.
紀要論文
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
琉球大学農学部
1972-12-01
VoR
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4464
0370-4246
AN00250548
琉球大学農学部学術報告
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
19
310
299
jpn
open access