@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02002738, author = {吉田, 茂 and カイ, キン モ and 福仲, 憲 and Yoshida, Shigeru and Khaing, Khin Moe and Fukunaka, Ken}, issue = {44}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, note = {沖縄県の野菜の自給率は低い。自給率の低い原因は夏期の野菜生産量が少ないためである。1980年代の初め頃から沖縄県内でパミスサンド栽培法による野菜の周年生産が行われている。嘉手納町のY農家はパミスサンド栽培法によりレタス(サラダナ)の周年栽培をしている。パミスサンド栽培法は露地野菜が少ない夏期における野菜生産には有効であり, 自給率向上に寄与する。しかし, 露地野菜の最盛期である冬期に施設を有効に利用することができるかがパミスサンド栽培法の課題の1つである。, The self-sufficiency rate of vegetables of Okinawa prefecture is low. The reason of low self-sufficiency rate is because vegetable production of summer is small. All the year round vegetable production by thePumice Sandcultivation spreads in Okinawa prefecture from early stage in 1980s. Y farmhouse of Kadena town is producing lettuce all the year round by introducing thePumice Sandcultivation. ThePumice Sandcultivation method is effective as vegetable production measures of summertime and contributes to improvement of selfsufficiency rate, but how to make use of equipments and facilities in the winter when the open field production increases is a subject in thePumice Sandcultivation., 紀要論文}, pages = {211--218}, title = {野菜の周年栽培による沖縄県における野菜の自給率向上に関する研究 : パミスサンド栽培法による野菜の生産と販売に関する事例研究} }