@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02002808, author = {和田, 浩二 and 中村, 佐和子 and 吉田, 雄彦 and 法泉, 美佐子 and 高良, 健作 and 仲宗根, 洋子 and 大屋, 一弘 and Wada, Koji and Nakamura, Sawako and Yoshida, Takehiko and Housen, Misako and Takara, Kensaku and Nakasone, Yoko and Oya, Kazuhiro}, issue = {41}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Dec}, note = {植物活性複合栄養剤・妙光2-2-2号およびゲットウ精油によるボカ肥臭気の抑制効果をヘッドスペースガスクロマトグラフ法により検討した。ガスクロマトグラフィーによりボカ肥臭気として10ピークからなるガスクロマトグラムが得られたが, 妙光およびその構成成分であるゲットウ精油の添加により新たな成分は検出されなかった。妙光およびゲットウ精油添加により2つのピークを除き各成分定量値は減少傾向を示したことから, ボカ肥臭気に対する抑制効果を確認できるとともに, その作用は添加物質による臭気成分の揮発性の抑制に起因すると推定された。, The effects of nutrient solution for plant activationMyoko No. 2-2-2on the cancellation of unpleasant-smell in fish meal manureBokahiwere analyzed by static headspace gas chromatography. In theBokahisamples added water (sample I),Myoko No. 2-2-2(sample II) and Getto (Alpiniaspeciosa K. Schum) oil (sample III), 10 peaks were obtained from their headspace gas. In the cases of sample I and II, their quantitative values of 8 peaks more decreased than those of sample III. Therefore, it suggested that the evaporation of unpleasant-smell conponents inBokahicould be prevented in the pressence ofMyoko No. 2-2-2or Getto oil., 紀要論文}, pages = {309--312}, title = {植物活性複合栄養剤・妙光 2-2-2 号およびゲットウ (Alpinia speciosa K. Schum) 精油によるボカ肥臭気の抑制効果に関する研究(生物資源科学科)}, year = {1994} }