@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02002813, author = {新城, 健 and 星野, 正生 and Shinjo, Takeshi and Hoshino, Masao}, issue = {41}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Dec}, note = {マングローブ植物の飼料化はヒルギダマシの例を除き殆ど見あたらない。それはマングローブ植物の分布が特殊環境下にあるため, 放牧家畜の利用が制限され, また採集して家畜に与えることの困難性が考えられる。筆者らのこれまでの研究では, マングローブ樹葉の栄養価値及び消化率は良質牧草に比べて遜色無いことが明らかにされた^<2)>。しかし飼料価値は栄養含有によって判定するだけではなく, 飼料を家畜が嗜好するか否かを含めて判定しなければならない。本研究では, マングローブ樹種, 熱帯二次林の木本植物, 牧野草を材料として, 山羊による嗜好性の比較を試みた。結果の大要は次の通りである。試験(1)マングローブ植物とアカメガシワとの嗜好性比較 6種のマングローブ植物とアカメガシワを供試して, 山羊4頭を用いて, キャフェテリア法とオミット法により嗜好性を比較した。生葉の場合, 最も嗜好性の高かったのはアカメガシワであった。以下オヒルギ, ヤエヤマヒルギ, メヒルギとつづき, ヒルギモドキ, マヤプシキ, ヒルギダマシの順であった。乾燥葉では嗜好性の変化がみられた。マングローブ樹葉のなかではヤエヤマヒルギの生葉の嗜好性がかなり高く, 乾燥葉でも嗜好性が上昇し, アカメガシワに優り, 将来の飼料資源のひとつとして有望と思われる結果が得られた。試験(2)マングローブ, 牧野草, 木本植物の嗜好性比較 試験(1)で嗜好性の高かったマングローブ植物から3樹種, 2次林の木本植物7樹種, 日常飼料として利用されてるイネ科草2草種の計12の試料を用いてキャフェテリア法による嗜好性の比較を行った。試験の結果は試料の数が増えたため, 選択の幅が広がり, 嗜好性の差が大きくなった。マングローブ植物のなかではヤエヤマヒルギの嗜好性(生葉5位, 乾燥葉2位)が高く, 二次林の木本植物ではシマグワ(生葉1位, 乾燥葉3位)が高かった。熱帯の良質牧草であるギニアグラスの嗜好性は生葉では2位であったが, 乾燥すると著しく低下(8位)した。ヤエヤマヒルギは試験(1)と同様に相対的な嗜好性が高く飼料としての利用の可能性が高いと思われる結果を示した。, Except Avicennia marina, little work has been done concerning utilization of mangrove species as feeding resources of animals, because of the location of mangrove forest is rather difficult to graze or harvest. In an earlier experiment of authors, it was found that the nutritive value and digestibility of mangrove species are about equal to that of high quality temperate grass (Lolium maltiflorum). But feeding value is not only determined by nutritive value and digestibility but palatability of animals. The purpose of this paper is to report the results of experiment to compare the palatability of mangrove species, tropical woody plants and grasses. Experiment 1. Comparison of palatability of mangrove species and tropical woody plant (Mallotus japonicus). To determine palatability, both cafeteria and omit-method were adopted. Using Saanen goats, palatability of 6 mangrove species and Mallotus japonicus were compared. In the case of fresh leaves, Mallotus japonicus showed the highest palatability followed by Bruguiera gymnorrhiza, Rhizophora mucronata, Kandelia candel, Lumnitzera racemosa, Sonneratia alba, Avicennia marina respectively. When leaves were dried, there was change in the palatability. In the mangrove species, palatability of fresh leaves of Rhizophora mucronata showed rather high, and dried leaves showed the highest palatability. It was found that a mangrove species, Rhizophora mucronata appears to be a useful feeding resources for animals. Experiment 2. Comparison of mangrove species, tropical woody plants and grasses. Cafeteria method was adopted. 3 mangrove species which showed high palatability, 7 tropical woody plants, 2 grasses were compared. The results indicate that as number of samples were increased, the differences of palatability among samples were increased. In the mangrove species, Rhizophora mucronata showed considerably high palatability (fresh leaves : 5th, dried leaves : 2nd). As for tropical woody plants, Morus australis showed high palatability (fresh leaves : 1st, dried leaves : 2nd). One of high quality tropical grasses, Panicum maximum showed high palatability in the fresh leaves but not in the dried leaves (fresh leaves : 2nd, dried leaves : 8th). As already indicated in the experiment 1,in the mangrove species, Rhizophora mucronata showed high palatability in the experiment 2. It is concluded that Rhizophora mucronata is likely a useful feeding resources for animals in the tropical regions., 紀要論文}, pages = {343--348}, title = {飼料資源としての有用木本植物の検索とその飼料化に関する基礎的研究 : 第 3 報マングローブ植物の嗜好性に関する研究(附属熱帯農学研究施設)}, year = {1994} }