@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003051, author = {石原, 昌信 and 与那覇, 和雄 and 当山, 清善 and Ishihara, Masanobu and Yonaha, Kazuo and Toyama, Seizen}, issue = {29}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Dec}, note = {Bacillus amyloliquefaciensのα-アミラーゼ, Aspergillus nigerのペクチナーゼ及びRhizopus niveusのグルコアミラーゼによる甘藷生でん粉及び生甘藷の分解について調べた。生でん粉はグルコアミラーゼにより分解されたが, α-アミラーゼでは分解されなかった。α-アミラーゼ存在下で80℃, 10分間加熱処理したのちの液化でん粉はグルコアミラーゼによってほぼ完全に分解された。ペクチナーゼは生甘藷を溶解し, グルコアミラーゼによる分解を促進した。ペクチナーゼで溶解した甘藷をα-アミラーゼ存在下で80℃, 10分間加熱処理すると, 甘藷中のでん粉はグルコアミラーゼによってほぼ完全に分解された。グルコアミラーゼによる生でん粉分解の至適pH及び温度はそれぞれ4.5∿5.0及び40℃であった。, Enzymatic digestion of raw sweet potato and raw sweet potato starch was investigated with α-amylase of Bacillus amyloliquefaciens, pectinase of Aspergillus niger and glucoamylase of Rhizopus niveus. Glucoamylase liberated a reducing sugar from raw sweet potato starch to some extent, though the material was hardly hydrolyzed by α-amylase. At high temperature, however, the enzyme liquefied the starch. The raw starch was digested completely by glucoamylase after liquefication with α-amylase at 80℃ for 10 min. The optimum pH and temperature of glucoamylase reaction were 4.5-5.0 and 40℃, respectively. Pectinase was found to solubilize raw sweet potato at 40℃, facilitating the hydrolysis with glucoamylase. Maximum hydrolysis of raw sweet potato was obtained with glucoamylase digestion after solubilization with pectinase followed by liquefication with α-amylase at 80℃ for 10 min., 紀要論文}, pages = {39--45}, title = {微生物起源酵素剤による甘藷生澱粉および生甘藷の分解について(農芸化学科)}, year = {1982} }