@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003080, author = {石原, 昌信 and 与那覇, 和雄 and 当山, 清善 and Ishihara, Masanobu and Yonaha, Kazuo and Toyama, Seizen}, issue = {28}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Nov}, note = {供試泡盛麹菌(Aspergillus awamori)を蔗糖・ペプトン含有培地で培養を行ない, 得られた菌体の無細胞抽出液についてL-アラニン : α-ケトグルタル酸トランスアミナーゼ活性を調べた結果, 培養24時間目で最も高い活性が得られた。本酵素は不安定であったが, 本酵素をピリドキサールー5'-リン酸(PLP)と2-メルカプトエタノールとともに加温処理(37℃, 30分間)すると安定化した。本酵素は硫酸アンモニウム塩析で失活が起った。本失活酵素はPLP及び2-メルカプトエタノールとともに加温処理すると活性の回復がみられた。また, 本酵素はPLPまたは2-メルカプトエタノール非存在下ではP-クロルマーキュリ安息香酸によって失活をうけた。, When Aspergillus awamori IFO 4122 was grown on sucrose-peptone medium for 24 hr under shaking, a hight activity of the transaminase was found in the cell-free extract. Both pyridoxal-5'-phosphate (PLP) and 2-mercaptoethanol protected the enzyme from heat inactivation. The inactivated enzyme by ammonium sulphate fractionation was activated by preincubation with PLP and 2-mercaptoethanol. The enzyme was inactivated with p-chloromer-curibenzoate in the absence of PLP or 2-mercaptoethanol., 紀要論文}, pages = {81--88}, title = {泡盛麹菌における L-アラニン : α-ケトグルタル酸トランスアミナーゼの失活現象(農芸化学科)}, year = {1981} }