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  1. 紀要論文
  2. 琉球大学農学部学術報告
  3. 27号
  1. 部局別インデックス
  2. 農学部

サトウキビのタン水被害および湿害について(農業工学科)

http://hdl.handle.net/20.500.12000/4101
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4101
848b8193-3b83-4bcf-a7ea-30db063907d7
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000162059.pdf KJ00000162059.pdf
Item type デフォルトアイテムタイプ(フル)(1)
公開日 2008-02-14
タイトル
タイトル サトウキビのタン水被害および湿害について(農業工学科)
言語 ja
タイトル
タイトル The study on the submerged damage and the excess-moisture injury of sugercane (Department of Agricultural Engineering)
言語 en
作成者 吉永, 安俊

× 吉永, 安俊

ja 吉永, 安俊

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山城, 三郎

× 山城, 三郎

ja 山城, 三郎

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Yoshinaga, Anshun

× Yoshinaga, Anshun

en Yoshinaga, Anshun

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Yamashiro, Saburo

× Yamashiro, Saburo

en Yamashiro, Saburo

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 本研究はサトウキビのタン水時間とタン水被害および地下水位と湿害の関係について行ったものである。1.タン水被害についてタン水深50cmの状態において平均草丈約60cmの生育初期のサトウキビの被害率はタン水時間と共に被害率は大きくなる。例えば, 12時間タン水, 24時間タン水, 48時間タン水において一時的ではあるが, 無タン水区に対する被害率がそれぞれ10%, 32%, 42%に達する。平均草丈が約160cmに成長したサトウキビに関しては, タン水深50cmの状態では, タン水時間の差による生育への影響は明確ではなかった。タン水被害はタン水深が一定ならばサトウキビの草丈の影響を受けて, 草丈が大きい程被害は少なくなる傾向がある。2.湿害について地下水位が高い程サトウキビの生育状況は悪くなり, 5cm区, 20cm区では明らかに湿害の影響が現われているのがわかる。地下水位5cm区においては土壌表面の水分はほぼ飽和状態であるにもかかわらずサトウキビの分ケツ茎数および草丈に増加が認められ, サトウキビは湿害にきわめて強い作物であることがわかる。3.現地における湿害久米島仲里村中部地区におけるサトウキビの収量と年雨量との関係から湿害の有無を調査した結果, 湿害が発生していることが認められた。この結果は現地における聞き取り調査と一致した。
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 The study was made on the relations that exist between the length of submerging time in water and the submerged damage, and between the ground-water level and the excess-moisture injury. 1. Submerged damage Under submergence in the depth of 50cm, damage rate for a sugarcane of the average plant hieght of 60cm increases with the length of submerging time. For example, at submerging time of 12hrs, 24hrs, and 48hrs, the damage rates, in ratio to the non-submergence, although transitory, reaches to 10%, 32%, 42% respectively. As for the sugarcane of the average hieght of 160cm, damage of submergence was not observed in the depth of 50cm. Submerged damage in a fixed submerging depth is affected by the hieght of a sugarcane; the higher the sugarcane, the less the damage. 2. Excess-moisture injury The higher the ground-water level, the worse the growth of a sugarcane; In the groups of 5-cm-level, and 20-cm-level, an effect of excess-moisture injury was clearly recognized. In the groups of 5-cm-level, despite of the fact that the moisture on the surface of the soil is nearly in the state of saturation, an increase the number of tiller and the height of the sugarcane was recognized.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 紀要論文
出版者
言語 ja
出版者 琉球大学農学部
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
識別子
識別子 http://hdl.handle.net/20.500.12000/4101
識別子タイプ HDL
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0370-4246
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00250548
収録物名
言語 ja
収録物名 琉球大学農学部学術報告
収録物名
言語 en
収録物名 The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
書誌情報
号 27, p. 213-222, 発行日 1980-11-29
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Ver.1 2022-01-27 02:49:25.076997
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