@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003216, author = {山城, 三郎 and 吉永, 安俊 and Yamashiro, Saburo and Yoshinaga, Anshun}, issue = {25}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Dec}, note = {1.本研究はポット試験によって, サトウキビに対するカンガイにおける有効土壌水分の下限値について検討するものである。2.上記の目的を達成するため, ポットの土壌水分をpF1.9,pF3.5,pF3.8およびpF4.0に対応する土壌水分に制御して, サトウキビの日蒸散量とその草丈について検討した。3.本研究の結果, pF1.9からpF3.5に対応する土壌水分では, サトウキビの日蒸散量および草丈に差が認められず, pF3.8からは蒸散作用および生長が抑制されることが明らかとなった。4.サトウキビに対するカンガイにおける有効土壌水分の下限値としてはpF3.5∿pF3.8に対応する土壌水分が適当であると推察される。, 1. This study was done in order to investigate on the lowest limit of available soil moisture in irrigation for sugarcane. The sugurcane which was used in this test was planted in pots. 2. To attain this purpose, the pots were divided into four groups and the soil moisture of the pots in each groups was controlled at pF1.9,pF3.5,pF3.8 and pF4.0 respectively. We investgated the relationship between transpiration, plant length of the sugarcane and the values of pF. 3. In this investigation, there were almost no differences in the daily transpiration and plant length by values of pF at pF'F1.9∿pF3.5,but it was cleared that the transpiration and the growth of sugarcane are repressed at pF3.8∿pF4.0. 4. It seems that the lowest limit of available soil moisture in irrigation for sugarcane may be the soil moisture at pF3.5∿pF3.8., 紀要論文}, pages = {257--263}, title = {サトウキビのカンガイにおける有効土壌水分の下限値について (1)(農業工学科)}, year = {1978} }