@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003334, author = {泉, 裕巳 and 秋永, 孝義 and Izumi, Hiromi and AKinaga, Takayoshi}, issue = {22}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Dec}, note = {サトウキビ収穫機の設計に当っては, サトウキビの茎幹の理工学的な性質や, 動切断抵抗に関係する多くの要因の影響を知る必要がある。そのため, 茎幹の動切断抵抗に関する要因のうちから, 切断角, 周速度, 進行速度, 茎幹の直径, 収穫後の経過時間について実験検討を行った。また同時に, 高速度カメラを用いて切断現象の解析を行った。供試材料には, 沖縄県下で栽培されている, 一般的な品種であるNCo 310と376を用いた。測定結果から得られたサトウキビの茎幹の動切断抵抗に影響する要因について, 以下に要約する。1)サトウキビの茎幹の動切断抵抗に影響を与えると考えられる要因相互間の関係を知るために, 切断角, 回転刃の周速度, 進行速度, 茎幹の直径, 収穫後の経過時間を因子にL_<27>3^<13>の直交型実験を行った。その結果, 切断角, 周速度が大きくなるほど動切断抵抗が小さくなり, 進行速度か速いほど動切断抵抗が増加することが認められた。2)切断角を0度から50度の間で変化させて, 切断現象を高速度写真に撮影した。その結果, 最もきれいに切断できる切断角は50度であることが解った。3)動切断抵抗の値のバラツキの要因分析の結果, 回転刃の周速度と進行速度の間には交互作用が認められた。4)この実験の結果から判断すると, 切断抵抗が最も小さい切断速度比は, 60付近にあると考えられる。5)今後さらに, 切断刃の材質とサトウキビの摩擦特性について検討する必要があると考えられる。, This paper is a continuation of the initial work on the physical properties of sugarcane, performed during the 1971 sugar crop, of which the results were published by the college of Agriculture University of the Ryukyus. To investigate the foundamental working units of sugarcane harvester, we hope to facilitate the adoption of mechanized sugarcane harvesting. We describe the influenee of the geometric and kinetic parameters on the cutting process by rotary cutter which are inclination angle of knife, circumferential speed of knife, travelling speed of harvester and diameter of sugarcane stalks. Sugarcane stalks were cut by the experimental rotary cutter, previously described, and the torque required to cut sugarcane stalks were measured by torque pick-up and ocilograph. We took high speed photographs the state of cutting sugarcane stalks to investigate the cutting phenomena. NCo 310 and 376 were used for these tests. The following results were obtained. 1. From the statistical result of the influence of geometric and kinetic parameters on the torque required to cut sugarcane stalks, it is found that the inclination angle, circumferential speed of knife increases, the torque required become smaller and the travelling speed increases, it becoming greater under these experimental conditions. 2. By observing the high speed photographs, we can tell that the best inclination angle is 50 deg. under these experimental conditions because of the most clear cut stubles. 3. By the statistic factorial analysis, the interaction was observed between circumferential speed of knife and travelling speed on the torque required. 4. We made an assumption that the most suitable speed ratio, circumferential speed of knife to travelling speed, was 60 in this work. 5. Further investigation is necessary for the relationships between the quality of knife materials and the frictional properties of sugarcane., 紀要論文}, pages = {309--320}, title = {サトウキビ収穫機に関する研究(第 4 報) : 茎幹の動切断抵抗に関係する要因について(農業工学科)}, year = {1975} }