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  1. 紀要論文
  2. 琉球大学農学部学術報告
  3. 22号
  1. 部局別インデックス
  2. 農学部

パイン葉サイレージに関する研究 : I 化学的特性について(畜産学科)

http://hdl.handle.net/20.500.12000/4346
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4346
ce0e503e-8c16-4db7-a9e1-cd578fd3167a
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000162531.pdf KJ00000162531.pdf
Item type デフォルトアイテムタイプ(フル)(1)
公開日 2008-02-14
タイトル
タイトル パイン葉サイレージに関する研究 : I 化学的特性について(畜産学科)
言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the Pineapple Leaf Silage : I. Chemical Properties (Department of Animal Husbandry)
言語 en
作成者 城間, 定夫

× 城間, 定夫

ja 城間, 定夫

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仲村, 将俊

× 仲村, 将俊

ja 仲村, 将俊

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Shiroma, Sadao

× Shiroma, Sadao

en Shiroma, Sadao

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Nakamura, Masatoshi

× Nakamura, Masatoshi

en Nakamura, Masatoshi

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アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 パイン葉(shoots, hapas and slips)を材料とする3種類のサイレージ, すなわち, 1)パイン葉のみの区, 2)生パイン粕25%添加区, 3)糖密5%添加区の3区を設け沖縄における未利用粗飼料資源であるパイン葉のサイレージとしての栄養価値を検索する目的で化学的特性についての基礎的実験を行ない, 次の知見を得た。1)いずれのサイレージも乾物量が少なく高水分サイレージであり, その品質の向上には予乾の必要性が指摘された。2)生パイン粕25%程度の添加では微生物の栄養源としての可溶性炭水化物含量を増加させるには不充分のようであった。すなわち乳酸の生成, カロチンおよび全N含量の増加には影響がなかった。3)しかし, 糖密を5%添加した場合には乾物の回収率, 全Nおよびカロチン含量が増加し, 逆にアンモニア態Nの生成とpH価は減少し品質の良いサイレージが調製された。
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 Three kinds of pineapple leaf silages were prepared : 1) the silage (No.1) with no additives, 2) the silage (No.2) with 25% wet pineapple cannery pulp and 3) the silage (No.3) contaning 5% sugar cane molasses. To study the fundermental chemical properties of these silages, criteria or variables such as the proximate chemical composition, recovery of the ensiled materials, pH, total N, NH_3-N, NH_3-N/total N, carotene and organic acid contents as well as the grade by Flieg's method were determined. Under the conditions of this experiment, the following summary appears justified : 1. All silages resulted in low dry matter contents. Pineapple leaf material should be dried more to reduce the moisture content before ensiling and to improve the quality. 2. Twenty five percent wet pineapple cannery pulp in the silage as additive was not enough to supply energy for microorganisms to enhance the production of lactic acid and the improvement in the preservation of nitrogen and carotene. 3. Application of 5% sugar cane molasses seemed to be a practical way and resulted in higher material recovery and carotene preservation and low NH_3-N fermentation and pH value.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 紀要論文
出版者
言語 ja
出版者 琉球大学農学部
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
識別子
識別子 http://hdl.handle.net/20.500.12000/4346
識別子タイプ HDL
収録物識別子
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0370-4246
収録物識別子
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00250548
収録物名
言語 ja
収録物名 琉球大学農学部学術報告
収録物名
言語 en
収録物名 The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus
書誌情報
号 22, p. 343-351, 発行日 1975-12-01
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Ver.1 2022-01-27 07:31:12.255751
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