@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02003432, author = {安田, 正昭 and 宮里, 興信 and Yasuda, Masaaki and Miyazato, Koshin}, issue = {19}, journal = {琉球大学農学部学術報告, The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus}, month = {Dec}, note = {市販されている泡盛16試料について, 泡盛の成分をガスクロマトグラフィーにより分析し次の結果を得た。アルコール濃度30%および45%泡盛の主成分は, エチルアルコール, n・プロピルアルコール, イソブチルアルコール, イソアミルアルコール, アセトアルデヒド, 酢酸エチルなどが認められた。また供試泡盛の中には, n・ブチルアルコール, 酢酸メチルの存在が確認された。各試料における成分のパターンはほとんど同じであった。, The gas-chromatographic investigations using P.E.G. as a liquid phase proved that the volatile constituents in commercial samples of awamori brewages were ethyl alcohol, n-propyl alcohol, isobutyl alcohol, isoamyl alcohol, acetaldehyde and ethyl acetate. Some samples obviously contained n-butyl alcohol and/or methyl acetate as microcomponents., 紀要論文}, pages = {299--310}, title = {泡盛成分のガスクロマトグラフィー(農芸化学科)}, year = {1972} }