@techreport{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02004855, author = {上野, 正実 and 川満, 芳信 and Ueno, Masami and Kawamitsu, Yoshinobu}, month = {Mar}, note = {科研費番号: 10556056, 平成10年度~平成12年度科学研究費補助金(基盤研究(B)(2))研究成果報告書, 研究概要:本研究では,サトウキビの品質評価用サンプル・ジュースの成分(N,P,Kなど)を近赤外分光分析装置で迅速に測定する方法を確立し,それに基づく生産管理・支援システムとその利用法の開発を目的とし,(1)近赤外分光分析装置によるジュース成分の計測システムの開発,(2)このシステムによる土壌分析および葉片成分分析,(3)これらの分析結果の相互関係の確認,(4)品質データと計測結果からなるデータベースの構築,(5)生産管理・支援システムの構築とその利用法に関する検討,(6)圃場状態を地図上に表示する地理情報システム(GIS)の開発を行った。今年度の主な結果は次の通りである。 (1)近赤外分光分析装置による計測システムを利用したジュース成分,土壌成分の分析 近赤外分光分析装置を用いて開発した十数種類のジュース成分を同時に計測するシステムを用いて,南大東村,北大東村などで採取したジュース成分の分析を行った。カリウム(K)などのミネラル分の測定もできることを示したが,なぜこれらが測定できるのかについて解明を試みた。 (2)分析結果の相互関係の確認各種データの分析により品質に対する因子とその効果を明確にし,蔗汁成分による圃場診断法を検討した。 (3)データベースの解析手法の確立とその利用 データベースを解析し,収量・糖度モデルを作成し,その利用法を検討した。 (4)GISによる生産管理・支援システムの構築とその利用法に関する検討 南大東村,北大東村の圃場地図を作成し,データベースとリンクさせて,単位収量,糖度,作型などのマッピングを行った。, 研究概要:The main purpose of this study are to develop the rapid measurement of components such as N, P, K in sugar cane juice using Near Infrared Reflectance (NIR), and to establish the production management and support system for sugar cane. The targets are ; (1) to develop the rapid measurement system of juice components using NIR, (2) to analyze the soil components and the leaf components, (3) to make clear the relationship among these components and unit yield or sugar content, (4) to establish the database consists of these components and quality data from the dealing system of sugar cane, (5) to discuss the utilization of the database for production and management for sugar cane, (6) to develop the Geographic Information System (GIS) for mapping the status of sugar cane fields. Main results are as follows. (a) Measurement of juice and soil components using the developed system. Components of cane juice and soil in the Minami-Daito Island, Kita-Daito Island, Kume-jima Island and Miyako Island. Juice components are measured not only by NIR but ICP, HPLC, C/N analyzer and so on. Soil components are measured by using same apparatus. To establish calibration curves for NIR measurement is one of the most important subject. (b) To check the correlation among the components. There is clear correlation between the sugar content and K.P and Mg have close relations with sugar content. A possibility is confirmed to check the field conditions using juice components. (c) To establish the analytical methods of the database. Yield model and sugar content model are built by analyses of the database. Another applications of the database are discussed. Yield model and sugar content model are very useful for planning of cultivation and scheduling of operations. (d) To discuss the production management and support system and its application. Field maps of Minami-Daito Island and Kita-Daito Island are made, and linked to the database for mapping. Mapping of unit yield, sugar content, juice components and soil components are carried out successfully., 未公開:P.6~P.12、P.68~P.141(別刷論文のため), NIR(近赤外分光分析装置) による蔗汁の成分分析の可能性(p.6-12):http://okinawa-repo.lib.u-ryukyu.ac.jp/handle/okinawa/1446, サトウキビの精密圃場管理における品質情報の利用(p.79-89):http://okinawa-repo.lib.u-ryukyu.ac.jp/handle/okinawa/1417, 研究報告書}, title = {ジュース成分の迅速分析によるサトウキビの生産管理・支援システムの開発}, year = {2001} }