@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02007481, author = {森山, 克子 and Moriyama, Katsuko}, issue = {82}, journal = {琉球大学教育学部紀要}, month = {Mar}, note = {本研究は、学校給食から海洋県沖縄の食文化を伝える研究の一環として、県内小中学校の教育計画から「食育と海洋」との関連性を明らかにすることを試みた。その結果、海洋に関する指導内容は、様々な教科等で関連があった。最も関連があったのは、総合的な学習の時間で小学校16.5%、中学校8.4%であった。教科で関連があった社会科は、小学校9.2%、中学校3.3%であり総合的な学習の次に高かった。中でも栄養教諭等が作成する食に関する指導の全体計画では12.6%、栄養指導計画では13%であり総合的な学習の時間の次に高かかった。学校教育計画において「食育と海洋」の関連性は、他教科に比べて高いことが明らかになった。食育の中心となる給食は、年間200日程度の実施をしているので今後、給食を教材として活用した食育実践が期待できると考える。, This study focuses on the link between food education and the ocean from the aspects of education plans, primary and junior high schools, school lunch of Okinawa. The correlation and relevance are most apparently seen in the curriculums of comprehensive studies; 16.5% and 8.4% in primary and junior high schools, Okinawa, respectively. Among the subjects social study treats it in 9.2% in primary schools and 3.3% in junior high schools. In other ways it occupies 12.6% of the total plan of food education, 13% of nutrition teaching plan. In the school education plan the food education follows the comprehensive study which has the link. The school lunch plays the most important role of the food education in schools because it provides 200days in a year. That's why it is considered as authentic teaching material and students can learn the ocean ordinarily and practically in perfect time. In conclusion it is considered that the food education, especially school lunch can deepen the connection between the food education and the ocean., 紀要論文}, pages = {261--266}, title = {学校給食から海洋県沖縄の食文化を伝える研究(1)~沖縄県内小中学校の学校教育計画における「食育と海洋」の関連性の調査から~}, year = {2013} }