@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02007965, author = {Purves, John Michael and Chen, Bixia and パーヴェス, ジョン・マイケル and 陳, 碧霞 / チェン, ビシャ}, issue = {61}, journal = {琉球大学農学部学術報告, THE SCIENCE BULLETIN OF THE FACULTY OF AGRICULTURE UNIVERSITY OF THE RYUKYUS}, month = {Dec}, note = {The contents of Noumuchou can be divided into six sections: 1) conservation of agricultural land, 2) methods of cultivation, 3) cooperative community cultivation, 4) laying aside produce for times of emergency, 5) growing useful plants and 6) the duties of agriculture-related officials. From these sections it is possible to extract regional characteristics particular to Okinawa. Several points are detailed below. The first concerns technical methods of conserving soil fertility. There are two terms found in the original Japanese (souroubun) text that relate to this: 'mizokamae [literally 'ditch arrangement/position']' and 'ifukaeshi.' Deep ditches ('mizo') are dug at the edges of fields to accumulate rain water that can then flow back into the agricultural land to keep it fertile. This process is called 'ifukaeshi.' Because this work is extremely important in keeping soil fertility high, conserving agricultural land and increasing productivity, Noumuchou provides strict guidance to agriculture-related officials on this matter. The second relates to hill forest and agricultural area land-use classification. Because of the importance of forests in terms of obtaining cattle feed and firewood any decrease in the extent of forest should it be cut down in order to expand the area of arable land is a worrying situation. With this in mind, boundaries between cultivated land and forest should be clearly demarcated by digging ditches or by planting trees. So as to avoid any disputes with regard to the boundaries of agricultural land trees should be planted, stones placed or ditches dug. The third point concerns the planting of adan (Pandanus odoratissimus) as an agricultural land shelter belt measure. Adan is commonly planted near to agricultural land in coastal areas to prevent damage to agricultural land from sea water. The planting of adan along river banks to prevent soil collapse is also encouraged. A fourth point concerns the use of water from paddy fields. Unlike mainland Japan, most paddy fields in Okinawa are rain-fed. Because of this fact it was instructed that ponds be dug in case of water shortages. It was ordered that once the rice was harvested the ridges of earth between rice fields should immediately be firmed up in order to accumulate water. The fifth point relates to the method of production organization on the part of farmers. Agricultural land was allocated in farming community units called 'yogo.' Under this system each farming community was responsible for the payment of annual tribute tax as a single unit. Should an individual or individuals within a community be unable to pay annual tribute tax it falls upon the community as a unit to make up the shortfall. A sixth point deals with the laying aside of produce such as sotetsu and sweet potatoes ('hantsu-imo') for times of bad harvest. Because sotetsu contains a toxic ingredient called cycasin it has to be prepared for human consumption using fermentation and water soaking methods. Sotetsu was allowed to be planted along banks in fields and in the forest. In terms of sweet potato, at such times when the harvest was plentiful a certain amount should be dried and stored away for emergencies. A seventh point concerns state encouragement for farming communities to grow useful plants. These include cotton, bashou, shichitoui, shuro, kurotsugu and karatake (Bizennarihira/Semiarundinaria okuboi). Fiber from shuro and kurotsugu can be used to make rope. Karatake is mainly used to make hoops that bind black sugar barrels. Noumuchou also contains technical guidance for agriculture in general and details the duties of regional officials responsible for agriculture. All of these measures were designed to increase agricultural productivity., この「農務帳」は、6つの大項目からなる。1つは農地の保全、2つは農耕の仕方、3つは共同耕作、4つは凶作時の貯え、5つは有用植物の栽培、6つは役人の勤務内容、などである。それらの中から、沖縄の地域的な特徴を抜き出すと、以下のとおりである。1つは、土壌の保全の技術的な仕方である。原文では「溝構」や「イフ返し」という言葉で表されている。畑の周辺の畔の耕作地側の溝は、常日頃から深く掘り下げて置き、そこに土壌が雨で流れ込んで溜まったら、それを元の農地に返す。この元に返すことを「イフ返し」と呼んでいる。この土壌は肥沃なため、農地保全と生産力を高めるためには、重要な作業だったようで、農務帳では、このことを役人を通して、厳しく指導させている。2つは、山野や農地の土地利用区分に関することである。山野は牛馬の飼料や薪の採取場所として重要であるため、それが開墾されて面積が減少していくことに、神経を尖らせている。その境界を明確にするため、溝を掘ったり、樹木を植えさせている。また、農地の境目には、混乱を防ぐため、樹木植栽、石積み、溝掘り、などの手法で対応させている。3つは、農地の防風林対策として、アダンなどを植えさせている。海岸域の農地を潮害から保護するために、アダンはよく植えられている。また河川の流域沿いにアダンの植栽を奨励しているが、それは土壌の崩壊を防ぐためである。4つは、田んぼの水の利用の仕方である。沖縄は本土と違って、ほとんどが天水田である。そのために溜池を掘り、水不足に対応するよう指示している。そして稲を刈り取ったら、すぐに畔を固めて、水を溜めるように指導している。5つは、農民の生産組織のあり方である。農地は「与合」(組合)単位に割り付けられていて、年貢もその組合で共同で負担することになっている。もし組合の中で、年貢が負担できない場合には、その組中の者が全員でその責任を負う構造になっている。6つは、凶年の貯えにソテツと「はんつ芋」(唐芋)があげられている。ソテツにはサイカシンという有毒成分が含まれているため、発酵や水晒しの手法で食料化している。畠の畔や山野などに植え付けさせている。芋は収穫が多いときには、干し芋に調えて、凶年の貯えにするよう指導している。7つは、有用植物の作付を奨励していることである。その種類は、木綿花、バショウ、シチトウイ、シュロ、クロツグ、唐竹(ビゼンナリヒラ)などである。シュロやクロツグは、その繊維を縄に使う。ビゼンナリヒラは、主に黒糖樽の箍用に使うものである。その他、この農務帳には、耕作への地方役人の職務などが書かれていて、農業全般にわたる技術指導とともに、農業生産力を上げるための、施策がまとめられている。, 紀要論文}, pages = {1--9}, title = {蔡温の農務帳}, year = {2014} }