@article{oai:u-ryukyu.repo.nii.ac.jp:02016524, author = {徳元, 正和 and 金城, 清郎 and 林, 隆治 and TOKUMOTO, Masakazu and KINJO, Seiro and HAYASHI, Takaharu}, issue = {1}, journal = {南方資源利用技術研究会誌 = Journal of the society tropical resources technologists}, note = {パイナップル缶詰工場で採取した果実より,パイナップル缶詰の褐変化原因菌を分離し,分類学的な検討を行なった.1)分離した褐変化原因菌はGPYP液体培地およびパイナップルジュース培地に培養すると,加熱後に培地が褐変化した.2)褐変化原因菌をパイナップル果実に接種すると93%の発病率を示した.3)褐変化原因菌はBergey's Manual(8 ed)およびAsaiらの記載に基づく分類では,Gluconobacterに属していることが示された.さらに,生化学的性状について供試対照菌株およびChoらの報告と比較したところ,褐変化原因菌はGlucnobacter oxydans spと同定した., The bacteria causing pink disease of pineapple was isolated from the fresh fruits collected in a pineapple can factory and identified. The results obtained were as follows: 1) GPYP medium and pineapple juice medium induced browning by heating them after the cultivation of the isolated strain, 2) The induction of browning symptom by artificial inoculation of the isolated strain to pineapple fruits was 93 percent. 3) The isolated strain could be classified as a genus of Gluconobacter by Bergey's manual (8ed) and Asai's report. Furthermore, from its biochemical characteristics as compared with type strains and J. J. Cho's report, the tested bacteria was identified as Gluconobacter oxydans sub-species., 論文}, pages = {29--35}, title = {[報文]パイナップル缶詰の褐変化に関する研究 : パイナップルピンク病果実から分離された細菌とその同定(第1報)}, volume = {4} }