Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-13 |
タイトル |
|
|
タイトル |
小麦アミロペクチンのレオロジー的性質 |
|
言語 |
ja |
タイトル |
|
|
タイトル |
Rheological Properties of Wheat Amylopectin |
|
言語 |
en |
作成者 |
田幸, 正邦
城間, 郁子
上地, 俊徳
Tako, Masakuni
Shiroma, Ikuko
Uechi, Shuntoku
|
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
open access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
小麦アミロペクチン |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
レオロジー |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
粘性 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
動的粘弾性 |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
wheat amylopectin |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
shear-thinning behavior |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
little secondary association |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
ローゼラ小麦アミロペクチン(平均重合度,18,000±2,200;数平均鎖長,19.2±1.7)水溶液の流動曲線は,広い濃度範囲(3.0~7.0%)で擬塑性流動を示した.ローゼラアミロペクテンの貯蔵弾性率は,濃度の増大に伴って低温側でもそれほど増大しなかった.また,貯蔵弾性率は温度の上昇に伴って徐々に城少した.損失正切(tanδ)は7.0%,0℃でも高い値(2.0)を示した.ローゼラアミロペクチンの貯蔵弾性率は尿素(4.0M)の添加によってわずかに増大し、温度の上昇に伴って徐々に城少した.また、ローゼラアミロペクヂンの貯蔵弾性率は,アルカリ溶液(0.05M NaOH)でもわずかに増大し,温度の上昇に伴って徐々に城少した.以上の結果から,ローゼラアミロペクテンの分子銀は,水溶液で二次結合(分子銀内または分子銀閣)を形成しない事が示唆された. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
The non-Newtonian behavior and dynamic viscoelasticity of wheat (Rosella) amylopectin in aqueous solution were investigated. The flow curves, at 25℃, of Rosella amylopectin showed shearthinning behavior at various concentrations (3.0, 5.0 and 7.0%). The storage modulus of Rosella amylopectin showed a little high values and decreased gradually during increase in temperature even at 7.0% solution. The tan d showed a value of 2.0 at 7.0% even at low temperature (0℃) and increased a little with increase in temperature. The storage modulus of Rosella amylopectin (7.0%) increased a little upon addition of urea (4.0 M) and decreased gradually with increase in temperature. The storage modulus was a little higher in 0.05 M NaOH solution (7.0%) than in aqueous solution. The results obtained suggested that the wheat (Rosella) amylopectin molecules might be involved in little secondary association in aqueous solution. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
|
|
出版者 |
琉球大学農学部 |
|
言語 |
ja |
言語 |
|
|
言語 |
eng |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
出版タイプ |
|
|
出版タイプ |
VoR |
|
出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
|
|
識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3557 |
|
識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
|
|
収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
|
言語 |
ja |
収録物名 |
|
|
収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
|
言語 |
en |
書誌情報 |
号 51,
p. 139-143
|