Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-14 |
タイトル |
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タイトル |
クワズイモ葉の澱粉に関する研究 : 1. 緑葉澱粉の経時および季節的変化(農芸化学科) |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Study on starch in the leaves of Alocasia odora Spach (Araceae) I. Seasonal and daylong variation of starch in the leaves.(Department of Agricultural Chemistry) |
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言語 |
en |
作成者 |
仲村, 実久
名嘉山, 助成
田幸, 正邦
Nakamura, Sanehisa
Nakayama, Josei
Tako, Masakuni
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
クワズイモ葉の澱粉含量およびアミロペクチン/アミロース比の経時および季節的変化を調べた。クワズイモ葉500gから澱粉1.7gを得た。収率は0.34%(対新鮮葉)であった。また調製した澱粉1.00gからアミロースおよびアミロペクチンそれぞれ0.22gおよび0.74g得た。クワズイモ葉から澱粉の単離を行い, さらにアミロースとアミロペクチンに分離, それぞれをヨウ素呈色後, 可視光線吸収スペクトルを測定した結果, 極大吸収波長はそれぞれ550nm, 555nmおよび515nmであった。クワズイモ葉澱粉含量およびアミロペクチン/アミロース比の経時変化を調べたところ, 澱粉含量は日中多く, 夜間減少することが解った。一方, アミロペクチン/アミロース比は日中低く, 夜間高い値を示すことが解った。澱粉含量の季節的変化を月別に調べたところ, 10月に最も多く(平均2.75%), 次いで11月(2.14%), 2月(2.14%), 12月(1.86%)および1月(1.53%)の順に高い値を示した。アミロペクチン/アミロース比の季節的変化を月別に調べたところ, 1月に最も高く(4.60), 次いで11月(4.38), 10月(4.17), 12月(4.15)および2月(3.96)の順に高い値を示した。 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
Seasonal and daylong variation of starch and amylopectin/amylose ratio in the leaves of Kuwazu-imo (Alocasia odora Spach) were investigated. The results obtained were as follows; 1 Starch was prepared from the leaves of Kuwazu-imo by the yeild of 0.34% of the fresh tissues. Amylose and amylopectin were prepared from 1.00g of the starch by the yield of 22% and 74%, respectively. 2 The iodine coloration spectrum of starch, amylose and amylopectin showed the characteristics of their own. The content of starch in the leaves of Kuwazu-imo was constant in the day time and kept high value, however it showed low value in the night time. The amylopectin/amylose ratio of Kuwazu-imo showed high value in the night time but showed low value in the day time. Quantitative determinations of starch in the leaves of Kuwazu-imo were carried out throughout five months. The content of starch reached the maximum value in October, and the value gradually decreased from November till January. |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
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言語 |
ja |
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出版者 |
琉球大学農学部 |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
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識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4026 |
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識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
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言語 |
ja |
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収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
収録物名 |
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言語 |
en |
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収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
書誌情報 |
号 29,
p. 67-72,
発行日 1982-12-01
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