Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-14 |
タイトル |
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タイトル |
泡盛酵母の L-ロイシン : α-ケトグルタル酸トランスアミナーゼ(農芸化学科) |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
L-Leucine : α-ketoglutarate transaminase of the strain AY-634 of awamori yeast (Department of Agricultural Chemistry) |
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言語 |
en |
作成者 |
当山, 清善
与那覇, 和雄
石原, 昌信
儀間, 勝
Toyama, Seizen
Yonaha, Kazuo
Ishihara, Masanobu
Gima, Masaru
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
酵母のL-ロイシン : α-ケトグルタル酸トランスアミナーゼ活性を調べた結果, 本酵素活性が各種の醸造用酵母に存在することがわかった。高い活性が泡盛醪から分離された泡盛酵母AY-634菌株で得られたので, 本菌株を用いて酵素の性質を調べた。本菌株をペプトンーグルコース培地で振とう培養してえた菌体の無細胞抽出液はL-ロイシンとα-ケトグルタル酸からL-グルタミン酸とα-ケトイソカプロン酸を生成するアミノ基転移反応を触媒した。培地にL-ロイシンを加えても活性の増加はみられなかったが, 本菌株を麹抽出液培地で培養すると高い活性が得られた。本酵素はL-イソロイシン, L-バリン, L-スレオニンおよびL-フェニールアラニンのアミノ基転移反応も触媒した。本酵素の反応至適pHは8.0で, 至適温度は40℃であった。本酵素はピリドキサールー5'-リン酸の存在下で熱に安定であった。 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
The activity of L-leucine : α-ketoglutarate transaminase was distributed in various strains of brewer's yeasts. A high activity of the enzyme was found in the strain AW-634 of awamori yeast isolated from awamori mash, and the strain was chosen for characterization of the enzyme. The cell-free extract of the strain grown on peptone-glucose medium with shaking catalyzed the transamination reaction between L-leucine and α-ketoglutarate to produce L-glutamate and α-ketoisocaproate. The enzyme activity was not enhanced by addition of L-leucine to the medium. When the strain was grown on koji-extract medium with stationary culture, the strong activity was obtained. The enzyme also catalyzed the transamination of L-isoleucine, L-valine, L-threonine and L-phenylalanine to α-ketoglutarate. The pH and temperature optima for the activity were 8.0 and 45℃, respectively. The enzyme was heat stable at pH 8.0 in the presence of pyridoxal 5'-phosphate. |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
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出版者 |
琉球大学農学部 |
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言語 |
ja |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
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識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4152 |
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識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
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収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
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言語 |
ja |
収録物名 |
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収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
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言語 |
en |
書誌情報 |
号 26,
p. 125-133,
発行日 1979-12-11
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