Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-14 |
タイトル |
|
|
タイトル |
好アルカリ性細菌のアルカリ性α-アミラーゼおよびプロテアーゼ(農芸化学科) |
|
言語 |
ja |
タイトル |
|
|
タイトル |
Alkaline α-amylase and protease of alkalophilic bacteria(Department of Agricultural Chemistry) |
|
言語 |
en |
作成者 |
当山, 清善
与那覇, 和雄
荒木, 秀夫
Toyama, Seizen
Yonaha, Kazuo
Araki, Hideo
|
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
open access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
1.琉球藍の醗酵醪から125株の好アルカリ性細菌が分離され, 分離菌はアルカリ性α-アミラーゼおよびプロテアーゼの生産性により三つのグループに類別された。2.分離菌のNo.166菌株はpH10.0に生育最適pHを有し, 培地中にアルカリ性α-アミラーゼを生産した。α-アミラーゼの作用最適pHは9.5∿10.0にあった。3.分離菌のNo.156菌株はpH10.0付近で最もよく生育し, 培地中にアルカリ性プロテアーゼおよびアミラーゼを生産した。プロテアーゼ作用活性はpH9.0∿12.0で最も高い値を示した。 |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
Alkalophilic bacteria (125 strains) were isolated from the fermenting mash of Ryukyuai, slimy natural indigo, and their enzyme activities were investigated. The isolated strains were divided into three groups according to their abilities to produce alkaline α-amylase and protease. The isolated strain No. 166 showed maximal growth at pH 10.0 and produced alkaline α-amylase into the culture fluid. The optimum pH of α-amylase activity was in the range of pH values from 9.5 to 10.0. The isolated strain No. 156 grew most favorably at pH 10.0 and produced alkaline protease and α-amylase into the culture fluid. The protease was most active at pH values between 9.0 and 12.0. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
|
|
出版者 |
琉球大学農学部 |
|
言語 |
ja |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
出版タイプ |
|
|
出版タイプ |
VoR |
|
出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
|
|
識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4198 |
|
識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
|
|
収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
|
言語 |
ja |
収録物名 |
|
|
収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
|
言語 |
en |
書誌情報 |
号 25,
p. 217-224,
発行日 1978-12-01
|