Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2011-04-20 |
タイトル |
|
|
タイトル |
Agroforestry by Baduy Community in Banten province, Indonesia |
|
言語 |
en |
タイトル |
|
|
タイトル |
インドネシアにおける伝統的アグロフォレストリーに関する調査研究 -Banten州Baduy共同体を事例として- |
|
言語 |
ja |
作成者 |
Chen, Bixia
Nakama, Yuei
Yogi, Taishi
Ichwandi, Iin
陳, 碧霞
仲間, 勇栄
イチャワンディ, イン
|
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
open access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Agroforestry |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
land use |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Indigenous people in tropics |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
forest utilization |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
アグリフォリスト |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
土地利用 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
熱帯先住民 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
森林利用 |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
Agroforestry is an integrated approach of combining agriculture and forestry technologies, preserving the natural environment, producing food in a sustainable way and providing the local residents with stable food supply. It has gathered attention in the tropics recent years. This study focuses on status quo of traditional agroforestry in Baduy community, which is still little known. It further discusses the land use, vegetation composition, distribution of plants, and forest uses. There are two types of agroforestry in Baduy communty: Kebon and Huma-Jami-Reuma. In a Kebon, without slash and burn, there is an upstorey of fruit trees and woods, and a low storey of useful herbaceous plants for food, medicine and ritual. Useful plants could be continuously harvested. A Huma-Jami-Reuma is a kind of shifting cultivation after slash and burn. Huma, Jami, and Reuma refer to the different stages of shifting cultivation. During the first year of Huma, swidden rice (Oryza sativa L.) is majorly planted. One to three years after rice harvest, vegetables are usually planted when the trees are naturally regenerated. This stage is called Jami (vegetable stage). During the following 3 to 4 years, it is the stage of secondary forest, called Reuma. The fruits and wild plants are produced without maintenance during' Reuma. Thus, the land might be reused as shifting cultivation after 8 years. In Jami, there are numerous useful plants in the understorey. Thus, soil has been preserved with understorey vegetation and the dried straws of harvested rice. Vegetation in Reuma consists of Paraserianthes falcataria and fruit trees in the upstorey, banana plants, Noni in the middle storey and vegetables and wild useful plants in the understorey. Vegetation has been regenerated from the under storey to the up storey; a multilayered structure has been maintained under such a system. Traditional agroforestry in Baduy community consists of various types of land use and the cycling uses of ecosystem of the soil have been accomplished, which result in the soil preservation and the productive agricultural and forestry production. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
アグロフォレストリーは林業と農業を組み合わせることで、自然環境を保全しながら、多様な食料を持続的に生産し、地域住民の生活の安定に寄与できる手段として、近年、熱帯地域で注目されている。本研究は、これまであまりよく知られていないBaduy共同体の伝統的なアグロフォレストリーの実態について、土地利用形態、植物の空間利用、栽培植物の分布、森林利用などの面から検討したものである。Baduy共同体の土地利用にはKebon型とHuma-Jami-Reuma型の2つがある。Kebon型には、焼畑はなく、上層でフルーツや用材林を育成し、下層で有用草本(食用、薬用、祭祀)を栽培する。ここでは持続的に有用植物が収穫できる。Huma-Jami-Reuma型は焼畑移動耕作の各時期の名称である。Humaは焼畑後、主に陸稲を植える1年間のこと。Jamiは陸稲収穫後、野菜を栽培すること。Reumaは二次林化した状態のこと。ここではフルーツや野生植物を採取する。そのサイクルは約8年である。Jamiでは下層での有用草本の植栽が多い。そこでの土壌は下層植生や前作陸稲の枯れ草で保全されていた。Reumaでは上層はモルッカネムと果樹、中層にバナナとノニ、下層は野菜と野生有用種で構成され、植生は下層から上層へと段階的に更新される仕組みになっていた。このシステムが植生の多層構造を維持している。Baduy共同体の伝統的なアグロフォレストリーは、それぞれの土地利用タイプが組み合わさって、土地の生態的循環利用を完結させており、そのことが土壌保全と持続的な農林業の多様な生産につながっていると考えられる。 |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
|
|
言語 |
ja |
|
出版者 |
琉球大学農学部 |
言語 |
|
|
言語 |
eng |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
出版タイプ |
|
|
出版タイプ |
VoR |
|
出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
|
|
識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/19159 |
|
識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
|
|
言語 |
ja |
|
収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
収録物名 |
|
|
言語 |
en |
|
収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
書誌情報 |
号 57,
p. 17-30
|