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アイテム
泡盛醪醗酵期間中における還元性糖類消費に関する研究
http://hdl.handle.net/20.500.12000/23108
http://hdl.handle.net/20.500.12000/23108c659480d-50f5-4efb-b6cc-9f127657b3b4
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) | |||||||||
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公開日 | 2012-02-10 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 泡盛醪醗酵期間中における還元性糖類消費に関する研究 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Study on Reducing Sugar Consumption in FermentationPeriod of Awamori Brewing. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
作成者 |
外間, 宏一
× 外間, 宏一
× Hokama, Koichi
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アクセス権 | ||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 摘要\n(1)泡盛醪の仕込は麹、酒母とも斜面培養のものを種菌として実験的に行なった。(2)還元糖定量用の試料としては泡盛醪濾液を稀釈したものを用い、ペーパークロマグラフィ用の試料としては泡盛醪濾液を濃縮し、之をピリジンで処理して用いた。(3)糖消費曲線は試料中の還元糖をレーン法に準じて定量することによって作成した。(4)試料中の還元糖の種類の検出はペーパークロマトグラム上の三重展開における展開距離を標品のそれと比較する事と、1回展開におけるR_f値を測定する事によってなされた。(5)その結果、試料中に検出された糖はグルコースとマルトースのみで、醗酵完了時においてはほとんど認められなかった。このことは清酒、ビール、麹汁、麦芽汁が数種の糖類を含有している事とは大部実験結果を異にしている。(6)試料中のグルコースとマルトースはペーパークロマトグラム上のスポットの面積から直接定量された。 | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | (1)Streak-cultured Aspergillus Awamori and Saccharomyces Awamori was respectively used as the starters of fungi and yeast for experimental Awamori Brewing.(2)Diluted filtrates and condensed ones treated with pyridine from Awamori mash were respectively used as the samples in estimation of quantity of reducing sugar and in paper chromatography.(3)The reducing sugars in samples were estimated according to Lane's Method to make The curve of sugar consumption in fermenting period.(4)The kinds of reducing sugar in samples were judged from the distances of spot in tripple development compared with those of standard sugars and from the R_f valves of spot developed one time in paper chromatogram.(5)The author found that no other sugars were detected except glucose and maltose in samples which could be hardly found in the end of fermentation.(6)The result was very different from the fact Japanese-Sake,Beer,Koji and malt extract contain several kinds of reducing sugar.(7)The kinds of reducing sugar were estimated directly on the basis of the areas of spot in paper chromatogram. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 紀要論文 | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | 琉球大学農家政工学部 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||
識別子 | ||||||||||
識別子 | http://hdl.handle.net/20.500.12000/23108 | |||||||||
識別子タイプ | HDL | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 0485-7828 | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN00250570 | |||||||||
収録物名 | ||||||||||
収録物名 | 琉球大学農家政工学部学術報告 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
収録物名 | ||||||||||
収録物名 | The science bulletin of the Division of Agriculture, Home Economics & Engineering, University of the Ryukyus | |||||||||
言語 | en | |||||||||
書誌情報 |
号 9, p. 214-218, 発行日 1962-12-01 |