Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2013-06-25 |
タイトル |
|
|
タイトル |
高齢者の食事の現状と咀嚼・嚥下困難者用食品の開発 |
|
言語 |
ja |
タイトル |
|
|
タイトル |
Present condition and development of food for elderly persons with chewing and swallowing difficulties |
|
言語 |
en |
作成者 |
松隈, 美紀
高橋, 誠
和田, 浩二
Matsuguma, Miki
Takahashi, Makoto
Wada, Koji
|
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
open access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
高齢者 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
食品 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
咀嚼・嚥下 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
鶏肉 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
パパイン |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
eldery persons |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
food |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
chewing and swallowing |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
chicken meat |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
papain |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
Chewing and swallowing problems can be life threatening for elderly persons. Bits of food and liquid will be aspirated or drawn into the lungs, because the muscles of mouth and throat may no longer be working properly. Other factors contributing to dysphasia could be level of consciousness, medications, distractions and eating patterns. Therefore, food products that are suitable for elderly persons who have difficulties in chewing and swallowing and maintain the natural shape and color of the material should be developed. We examined the effects of different concentrations of papain treatment on the texture (hardness, breaking, and swallowing) and palatability of minced chicken meat. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
|
|
出版者 |
琉球大学農学部 |
|
言語 |
ja |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
出版タイプ |
|
|
出版タイプ |
VoR |
|
出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
|
|
識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/26559 |
|
識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
|
|
収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
|
言語 |
ja |
収録物名 |
|
|
収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
|
言語 |
en |
書誌情報 |
号 59,
p. 19-23,
発行日 2012-12
|