Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-08 |
タイトル |
|
|
タイトル |
黒糖製造工程における原料サトウキビの有効成分、フェノール配糖体のゆくえ |
|
言語 |
ja |
タイトル |
|
|
タイトル |
The changes in the phenolic glycosides from sugarcane juice during kokuto production in Okinawa |
|
言語 |
en |
作成者 |
仲宗根, 洋子
川上, 博哉
石井, 加奈子
末吉, 孝太郎
高良, 健作
和田, 浩二
桑江, 育代
国仲, 晋弥
Nakasone, Yoko
Kawakami, Hirochika
Ishii, Kanako
Sueyoshi, Koutaro
Takara, Kensaku
Wada, Kouji
Kuwae, Ikuyo
KuniNaka, Shin-ya
|
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
open access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
サトウキビ |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
フェノール化合物 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
配糖体 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
抗酸化性 |
主題 |
|
|
言語 |
ja |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
黒糖 |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
sugarcane |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
phenolic compounds |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
glycosides |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
antioxidative |
主題 |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
kokuto (a non-centrifugal sugar) |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
原料サトウキビおよびシラップ中のフェノール化合物の分離精製を行い黒糖製造中のこれらのフェノール化合物のゆくえを調べることを試みた。サトウキビにはフェノール化合物があって、その多くは、配糖体の形で見出された。黒糖のフェノール配糖体およびそのアグリコンは原料サトウキビ成分に由来する、と推察した。終わりに、貴重な試料(第一汁、シラップ)を御恵与下さいました宮古製糖(株)多良間工場、新里光男氏、兼元勝正氏、仲間時次氏に謝意を表します。質量分析に関する御助言をいただきました東京大学分子細胞生物学研究所、小林久芳博士に感謝いたします。 |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
The phenolic compounds isolated from sugarcane juice were glycosides and not the free phenolic compounds corresponding to aglycons. These glycosides with a free phenolic hydroxyl residue showed higher antioxidative activity than that of butylated hydroxyanisole(BHA). We examined whether these phenolic glycosides and aglycons were present in syrup and kokuto or not. The results showed that the phenolic compounds in kokuto, which is the final product at the Okinawa noncentrifugal cane sugar factories, were derived from the phenolic glycosides present in sugarcane juice. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
|
|
言語 |
ja |
|
出版者 |
琉球大学農学部 |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ |
departmental bulletin paper |
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
出版タイプ |
|
|
出版タイプ |
VoR |
|
出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
|
|
識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3328 |
|
識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
|
|
言語 |
ja |
|
収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
収録物名 |
|
|
言語 |
en |
|
収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
書誌情報 |
号 52,
p. 5-7
|