Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-14 |
タイトル |
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タイトル |
酵素剤利用による甘藷芋からのエタノール生産(農芸化学科) |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Ethanol production from sweet potato tubers by applying enzyme preparations (Department of Agricultural Chemistry) |
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言語 |
en |
作成者 |
当山, 清善
石原, 昌信
与那覇, 和雄
大久保, 勉
Toyama, Seizen
Ishihara, Masanobu
Yonaha, Kazuo
Ohkubo, Tsutomu
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
甘藷芋(100kg)を酵素剤で処理し, 150l容発酵槽を用いて発酵を行ないエタノール生産について検討した。芋の磨砕物にペクチナーゼ(100g)を加えて処理(pH4.5,25℃, 18時間)することにより液状化を図った。澱粉の糊化と液化を図るために, 液状化物にα-アミラーゼ(50g)を加えて加熱処理(pH5.5,80℃, 10分間)を行った。加熱処理することにより澱粉の糖化が容易となり, 液状化物の粘度も低下した。加熱処理して得た液化物はグルコアミラーゼ(100g)で処理(pH45,40℃, 4時間)することにより糖化された。糖化物に栄養源と乾燥パン酵母(400g)を加えてpH4.5,30℃でエタノール発酵を行った。発酵30時間でエタノール濃度16.5%の発酵液が得られ, 発酵歩合は82%であった。発酵過程で6.6m^3の炭酸ガスが発生した。発酵液を単式蒸留装置で蒸留することにより, 50%エタノール溶液30lが得られた。 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
The batch production of ethanol from sweet potato tubers (100kg) by applying commercial enzyme preparations in a 150-L fermentor was investigated. The minced tubers were macerated with pectinase (0.1%, w/w) for 17hr at 25℃ and pH4.5. The macerated mash (pH5.5) was heated to dextrinize and liquefy starch with α-amylase (0.05%, w/w) for 10min at 80℃. The heat-treatment of the mash was useful to facilitate saccharification of starch and to reduce the viscosity. For saccharification, the heat-treated mash (pH4.5) was treated with glucoamylase (0.1%, w/w) for 4hr at 40℃. The saccharified mash was supplemented with nutrients and inoculated with dried baker's yeast (0.4%, w/w) for ethanol fermentation at 30℃. After 30hr fermentation, the ethanol yield of 16.5% (v/v) was achieved and the fermentation efficiency was 82%. During the fermentation, the total carbon dioxide evolved was 6.6m^3. The fermented mash was distilled to produce 50% ethanol (30L) and stillage by using a distillation apparatus. |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
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言語 |
ja |
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出版者 |
琉球大学農学部 |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
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識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3961 |
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識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
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言語 |
ja |
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収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
収録物名 |
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言語 |
en |
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収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
書誌情報 |
号 31,
p. 35-42,
発行日 1984-11-19
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