Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-14 |
タイトル |
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タイトル |
細菌のアラビナン分解酵素の精製とその性質(農芸化学科) |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Purification and properties of α-L-arabinofuranosidase I from Bacillus sp. (Department of Agricultural Chemistry) |
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言語 |
en |
作成者 |
安田, 正昭
徳里, 政丈
瀬底, 正康
Yasuda, Masaaki
Tokuzato, Masatake
Sesoko, Masayasu
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
土壌から分離した細菌のアラビナン分解酵素の精製を行ない, その性質を検討した。酵素の精製は, Bacillus sp. No. 430の培養ろ液から硫酸アンモニウム分画, DEAE-セルロース, QAE-セファデックスA-50,DEAE-トーヨーパール650S, ヒドロキシアパタイト及びセファデックスG-75などのカラムクロマトグラフィーを組み合わせて行なった。精製酵素はディスク電気泳動的に高度に精製されていた。精製酵素の反応至適pHは6.5,反応至適温度は40℃であった。精製酵素はビートアラビナン, アラビノガラクタン, アラビノキシランやp-nitrophenyl α-L-arabinofuranosideに作用した。反応生成物はL-アラビノースのみが検出された。本精製標品はα-L-arabinofuranosidaseであると考えられた。 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
This study was carried out for a purpose of effective utilization of agricultural wastes by microbial enzymes. In order to liberate arabinose from arabinose-containing polysaccharides such as arabinan, arabinoxylan and arabinogalactan, an α-L-arabinofuranosidase was investigated. An α-L-arabinofuranosidase I was purified from the culture fluid of Bacillus sp. No. 430,which was isolated from the soil of sugar-cane fields. The process was as follows; salting out by ammonium sulfate, DEAE-cellulose, QAE-Sephadex A-50,DEAE-Toyopearl 650 S, hydroxyapatite and Sephadex G-75 column chromatography. The enzyme was highly purified by the method of discelectrophoresis. The purified enzyme had the maximum reactivity at pH 6.5 and 40℃. The highly purified enzyme was confirmed to be able to liberate L-arabinose from beet arabinan, arabinogalactan, arabinoxylan and p-nitrophenyl α-L-arabinofuranoside. The reaction product was paper chromatographically demonstrated to be only L-arabinose. The purified enzyme was inactive for p-nitrophenyl β-D-galctopyranoside. |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
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出版者 |
琉球大学農学部 |
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言語 |
ja |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
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識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/3993 |
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識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
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収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
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言語 |
ja |
収録物名 |
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収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
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言語 |
en |
書誌情報 |
号 30,
p. 201-209,
発行日 1983-11-19
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