Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2008-02-14 |
タイトル |
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タイトル |
泡盛麹菌の L-アラニン : α-ケトグルタル酸トランスアミナーゼの精製と性質(農芸化学科) |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
L-Alanine : α-ketoglutarate transaminase from Aspergillus awamori; purification and properties (Department of Agricultural Chemistry) |
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言語 |
en |
作成者 |
石原, 昌信
与那覇, 和雄
当山, 清善
Ishihara, Masanobu
Yonaha, Kazuo
Toyama, Seizen
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
各種カビにおけるL-アラニン : α-ケトグルタル酸トランスアミナーゼ活性を調べた結果, 泡盛麹菌(Asp. awamori IFO4122)を蔗糖-ペプトン含有培地で振とう培養し, 得られた菌体の無細胞抽出液中に高い酵素活性が得られた。本酵素はL-アラニンとα-ケトグルタル酸からL-グルタミン酸とピルビン酸を生成するアミノ基転移反応を触媒し, 本反応の逆反応も触媒した。本酵素は, 供試泡盛麹菌株の無細胞抽出液から硫安分画及び各種のカラムクロマトグラフィーにより55倍に精製された。精製酵素のゲル滬過法で求めた分子量は104,000であり, 吸収スペクトルは280nm, 320nm及び418nmに吸収極大があった, 精製酵素はL-アラニンに特異的で, L-アラニン及びα-ケトグルタル酸に対するkm値は2.9mMであった。酵素反応の至適pHは7.0∿8.0で, 至適温度は45℃であった。 |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
The activity of L-alanine : α-ketoglutarate transaminase in the cell-free extracts of various molds has been determined. A high activity of the transaminase was found in the cell-free extract of Aspergillus awamori IFO 4122 grown on sucrose-peptone medium with shaking, and the strain was chosen for characterization and purification of the enzyme. The enzyme catalyzed reversibly the transamination between L-alanine and α-ketoglutarate producing L-glutamate and pyruvate. The enzyme was purified 55 fold from the cell-free extract, using ammonium sulfate fractionation and various chromatographic techniques. A molecular weight of 104,000 was obtained by gel filtration. The purified enzyme exhibits absorption maxima at 280nm, 320nm and 418nm, at pH 8.0. The purified enzyme was highly specific for L-alanine and the Km value for L-alanine and α-ketoglutarate was estimated to be 2.9mM. The optimal pH and temperature for the transaminase reaction were 7.0-8.0 and 45℃, respectively. |
内容記述 |
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内容記述タイプ |
Other |
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内容記述 |
紀要論文 |
出版者 |
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言語 |
ja |
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出版者 |
琉球大学農学部 |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ |
departmental bulletin paper |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
出版タイプ |
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出版タイプ |
VoR |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |
識別子 |
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識別子 |
http://hdl.handle.net/20.500.12000/4089 |
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識別子タイプ |
HDL |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
0370-4246 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AN00250548 |
収録物名 |
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言語 |
ja |
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収録物名 |
琉球大学農学部学術報告 |
収録物名 |
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言語 |
en |
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収録物名 |
The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus |
書誌情報 |
号 27,
p. 89-102,
発行日 1980-11-29
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