WEKO3
アイテム
廃糖蜜の酸化生成物について シュウ酸および D-glucosaccharic acidの生成
http://hdl.handle.net/20.500.12000/22207
http://hdl.handle.net/20.500.12000/22207c8fe2da7-a72a-472f-a413-52036ffcf004
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
NO4P031.pdf
|
|
Item type | デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2011-11-14 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 廃糖蜜の酸化生成物について シュウ酸および D-glucosaccharic acidの生成 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | On the Oxidation Products of Molasses-Manufacturing of oxalic acid and D-glucosaccharic acid | |||||||||
言語 | en | |||||||||
作成者 |
外間, 宏三
× 外間, 宏三
× Hokama, Kozo
|
|||||||||
アクセス権 | ||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Sugar is one of the important industrial products in Okinawa. Molasses are produced in large quantities as a side product of sugar industry in this island.Nevertheless most of them are exported to Japan,very few quantity is consumed here. I attelnpted to utilize these molasses as a raw of usefull materials except alcohol fermentation by applylng chemical operations. I obtained oxalic acid and potassium salt of D-glucosaccharic acid by dealing molasses with nitric acid. White crystal is produced as a oxidation product by using concentrated nitric acid at temperature of 40°-50℃ for several days. It was certified oxalic acid in consequence of measuring m.p.and I.R.spectra etc. Similarly white crystal is obtained by oxidizing with diluted nitric acid at temp.of50°-60℃ until the solution becomes to syrup and removal of nitric acid perfectly. Compared withI.R.spectra and elementary analysis datas of potassium salt of D-glucosaccharic acid obtained from starch and D-glucose,the white crystal is confirmed potassium salt of D-glucosaccharic acid. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 紀要論文 | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | 琉球大学文理学部 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | Arts and Science Division, University of the Ryukyus | |||||||||
言語 | en | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||
識別子 | ||||||||||
識別子 | http://hdl.handle.net/20.500.12000/22207 | |||||||||
識別子タイプ | HDL | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 0557-577X | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN00250650 | |||||||||
収録物名 | ||||||||||
収録物名 | 琉球大学文理学部紀要 理学篇 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
書誌情報 |
号 4, p. 31-36 |