WEKO3
アイテム
パインアップルしんぐされ病菌の侵入と発病に関する研究
http://hdl.handle.net/20.500.12000/0002015260
http://hdl.handle.net/20.500.12000/0002015260af364cbe-8e1a-4b08-a7e5-6053556432ab
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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221.pdf
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Item type | デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) | |||||||||
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公開日 | 2009-01-29 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | パインアップルしんぐされ病菌の侵入と発病に関する研究 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Infection Tests of Heart Rot of Pineapple Plants | |||||||||
言語 | en | |||||||||
作成者 |
田盛, 正雄
× 田盛, 正雄
× Tamori, Masao
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アクセス権 | ||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||||||
権利情報 | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
権利情報 | 沖縄農業研究会 | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 1.この報文は,石垣島の伊原間で採集したパインアップルしんぐされ病菌を使用して,パインアップル葉の基部の白色部と他の着色部(淡黄色,黄緑色,緑色)における遊走子の発芽,生長,侵入,発病に関する実験と,温度と発病に関する実験の結果をまとめたものである. 2.遊走子は,緑色部においては大部分が発芽後直ちに附着器を形成し,発芽管が生長せず,また組織への侵入もみられないのに対し,白色部においては発芽管が急速に生長し,葉組織内への侵入も多い. 3.接種後白色部ではすべて発病するが,他の着色部では全然発病しない.ただし緑色部に傷をつけて接種すると発病する. 4.今回の実験から,この病菌は表皮組織の柔らかい白色部では容易に侵入して発病するが,緑色部では表皮が堅いので発芽管の侵入が妨げられるので発病しないのではないかと考えられる. 5.この病気の発病温度の範囲は16℃から32℃であり,発病最適温度は24℃から28℃の間にある. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | The paper reports the results of infection tests with Phytophthora heart rot of pineapple plants. The fungus used to the tests was collected in Ishigaki Island.\nOn the green part (upper part) of pineapple leaves, growth of germ tubes of inoculated zoospores is limitted in short, and the most of the tubes pruduce appressoria on their tips. They do not penetrate to the leaf tissue on the green part.\nOn the white part (lower part), the germ tubes grow rapidly, and the most of the tubes penetrate to the tissue. Some of the tubes produce appressoria just before the penetration.\nAlthough, the disease develops on the white part, it does not develop on the pale yellow, yellowish green, and green parts of the leaves.\nThe disease attacks to the white part of the leaves from top to 18th. It does not attack to the older leaves.\nThe disease develops between the temperature of 16℃ and 32℃, and the optimum temperature lying between 24℃ and 28℃. | |||||||||
内容記述 | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 論文 | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | 沖縄農業研究会 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
出版者 | ||||||||||
出版者 | Okinawa Agriculture Research Society | |||||||||
言語 | en | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||
収録物識別子 | 1344-1477 | |||||||||
収録物識別子 | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN00083297 | |||||||||
収録物名 | ||||||||||
収録物名 | 沖縄農業 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
書誌情報 |
巻 8, 号 1, p. 45-50, 発行日 1969-05 |